miércoles, 19 de junio de 2013

Història de la Ciutat de Calella

DESCOBRIM CALELLA
La comarca del Maresme, com en general , tota la costa catalana, va registrar la presencia d’explotacions agrícoles romanes o vil·les en gran número. Els seus restes son particularment abundants, a prop de la zona que ens ocupa, on la investigació ha sigut molt intensa. No obstant en el terme de Calella no s’havien desarrelat treballs sistemàtics .
De totes maneres la vil·la Roser ja era coneguda fa alguns anys, principalment per la presència de restes ceràmics en la superfície de la molina.
Van haver una modificació del traçat de la carretera de França, coneguda com N-11. Aquestes obres van provocar la destrucció de una part de la vil·la.
A pesar de tot això els restes apareguts de les excavacions va seguir sent fragmentaries.
Els restes antics de la colina del Roser també presenta evidencies d’ocupació més recent.
Les prospeccions arqueològiques realitzades en aquet sector per veïns de la localitat proporcionen alguns restes que estan en el Museu Arxiu de Calella i que provenien del santuari, de la colina del Roser es van edificar dos masies on es cultivava. Una d’elles estava en molt mal estat, es conserva en la part més elevada de la muntanya, mentrestant  que l’altre es troba al costat occidental. Aquesta última es troba mig derramada, encara que recentment, amb el motiu de la retirada de terres superficials per practicar la  excavació, es va descobrir un asil excavat en la roca granítica natural, que  havia d’estar en relació amb la masia. Segurament les dos cases, especialment la mes elevada, es van construir sobre restes mes antigues. El qual va provocar la destrucció de las mateixes.

Motivacions i objectius de la excavació:

La existència de una vil·la romana en el terme de Calella no era una fet desconegut.
Al llarg de 1980 es va publicar l’ ampliació de l’hospital existent en les faldes de la colina del Roser.
Les obres que es prevenien d’afectar pràcticament a tota la colina.
El museu Arxiu Municipal de Calella es va dirigir a l’institut de Prehistòria i Arqueologia, sol·licitant que es practiques una excavació d’urgència a al colina del Roser. Tal sol·licitud va ser atesa i, al llarg dels mesos de Març de 1981  i el Febrer de 1982, van arribar a cap  els treball que ara descrivim.

La investigació, per el seu propi caràcter estava orientada a la localització exacte dels vestigis de la vil·la, a la comprovació de la magnitud dels mateixos i al seu estudi, donat el perill de desaparició que podia amenaçar-les.
S’ha trobat oportú estudiar part del material recollit superficialment de la zona per els membres del Museu Arxiu de Calella.
Es tracte de peces del qual cada eix cronològic coincideix exactament amb el que s’ha trobat . No obstant algunes posseeixen valor per que es donen conte  del forn ceràmic de la vil·la on son exponent de les relacions comercials d’aquesta.








No hay comentarios:

Publicar un comentario