miércoles, 19 de junio de 2013

Carles Cordón i Cardó

Carles Cordón i Cardó
Calella
Ciències
 


Carles Cordón i Cardó (Calella, 1957) és metge i oncòleg. Es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona el 1980. És director de la Divisió de Patologia Molecular del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York des de l'any 1995, on hi treballa des del 1981. Doctorat en biologia cel·lular i genètica per la Cornell University el 1985. Docent a la Universitat de Colúmbia. Ha destacat en els seus treballs sobre patologia molecular oncològica. És doctor Honoris causa per la Universitat de Barcelona (2006) i acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (2007).
L'abril de 2007 va ser reconegut Medalla d'Or de la Ciutat de Calella.
Patologia molecular:
És una disciplina que surt dins de la patologia que es centra en l'estudi i diagnòstic de la malaltia mitjançant l'examen de les molècules dins dels òrgans, teixits o fluids corporals. La patologia molecular comparteix alguns aspectes de la pràctica com l'anatomia patològica, la patologia clínica, la biologia molecular, la bioquímica, la proteòmica i la genètica, i es considera com una disciplina d’encreuament. És per tant t multi-disciplinària i es centra principalment en la subcategoria aspectes microscòpics de la malaltia.
Es tracta d'una disciplina científica que facilita el desenvolupament d'enfocaments genètics i moleculars per al diagnòstic i classificació dels tumors humans, el disseny i validació de biomarcadors predictius de resposta al tractament i progressió de la malaltia, la susceptibilitat dels individus de constitució genètica diferent de desenvolupar el càncer i els factors ambientals i d'estil de vida implicats en la carcinogènesi.
El professor Manuel Ballesta va destacar les innovacions de Cordón Cardó en el desenvolupament del diagnòstic del càncer i va assegurar que els seus treballs sobre els mecanismes moleculars que desencadenen el càncer han ajudat a obrir noves perspectives per arribar a un diagnòstic mes precís.

Durant l’acte de investidura, el oncòleg també va tenir paraules per els joves estudiants i investigadors que comencen “ No us deixeu emportar per la frustració. La passió per la ciència junt amb la persistència i moral professional, dispararan tots els dubtes i els conduiran cap l’objectiu final.  Atreviu-vos a pensar fora del context convencional”     

No hay comentarios:

Publicar un comentario